Author Topic: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099  (Read 231 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline SirKnightly

  • George or Keira?
  • 211
Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
Here is the nightly for 06 December 2017 - Revision 8168099



Group: Linux
nightly_20171206_8168099-builds-Linux.tar.gz (Mirror)


Group: Win64
nightly_20171206_8168099-builds-Win64.zip (Mirror)


Group: Win32
nightly_20171206_8168099-builds-Win32.zip (Mirror)


Group: MacOSX
nightly_20171206_8168099-builds-MacOSX.tar.gz (Mirror)

Code: [Select]
------------------------------------------------------------------------
commit ae94350
Author: asarium <Mon Dec 4 18:06:37 2017 +0100>
Commit: asarium <Mon Dec 4 18:06:37 2017 +0100>

    Fix usage of wrong buffer handles in opengl_draw_sphere()
 code/graphics/opengl/gropengldeferred.cpp | 2 +-
 1 file changed, 1 insertion(+), 1 deletion(-)

 

Offline Trivial Psychic

  • 212
  • Snoop Junkie
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
I can confirm that the dockpoint and path-point rendering problem in FRED has been resolved.  Unfortunately,... I hate to the bearer of more bad bug news, but there's a problem with lighting.  I have the most vague sense that someone has already mentioned this some time ago, but I haven't seen any movement on it so I feel that I should bring it up.  FSO seems to be ignoring the ambient factor and possibly other lighting commandline options.  It looks like with just a few exceptions, every ship shows almost completely dark except for their glowmaps.  I did some checking and it seemes that, again, the last build not afflicted by this is the October 31st build.  This may be a symptom of the same problem that is responsible for the blackout of the jumpnode model.
The Trivial Psychic Strikes Again!

 

Offline m!m

  • 210
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
When exactly does this happen? I need a test case that reliably reproduces this issue and is also available in a released mod (or you could build a standalone test case if the mod is not released).

 

Offline Trivial Psychic

  • 212
  • Snoop Junkie
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
OK.  First of all, you can detect the lighting issue even in the lab, so I don't have to worry about loading a mission.  I've found that FS2+MVP2014 doesn't have this issue.  Port3.5 Base doesn't either.  However, Port3.5+PortMVP3.5 does.

I've included a few screenshots to show the difference.  One is under 12/06, while the other us 10/31.  Both are using Port3.5+PortMVP3.5.  I've also included the up-detailed Apollo and Scarab, and their map files.
The Trivial Psychic Strikes Again!

 

Offline m!m

  • 210
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
That is not good. I cannot reproduce this issue with Port3.5+PortMVP3.5 so it is possible that this is an issue that is specific to your GPU. Are you using an Nvidia GPU? I'll try this again on Windows later and maybe the bug shows up there but if it doesn't then there might be a big problem since I can't fix a bug I cannot reproduce :sigh:

 

Offline Trivial Psychic

  • 212
  • Snoop Junkie
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
I've got an ATI card with an HD5770 chip.  I'm not sure why this would be happening with the Port and not with the primary FS2+MVP2014.

I see that a new build has been posted, so I'll see what results I get from that.
The Trivial Psychic Strikes Again!

 

Offline m!m

  • 210
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
Ok so the issue might be reproducible for me with the Windows drivers. My GPU has a different architecture so I hope that it's a driver issue.

 

Offline Trivial Psychic

  • 212
  • Snoop Junkie
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
Whatever it is, it didn't happen with the 10/31 build or anything before.

[Update]
OK.  This is starting to get weird.  I just tried out the new Dec. 11th build... well, the debug actually, as Avast recently cleared it, and found all lighting normal.  I was about to jump for joy, but I felt I should do a bit more testing first.  I loaded up the Dec. 06th build again, release version, and again it was black except for the glowmap.  Then, I loaded up the Dec. 06th debug build and lo and behold, it was back to normal lightning.  Something in the release builds is killing ambient lighting, but the debug builds don't.

[Update 2]
Now this is pissing me off.  I just loaded up FS2+MPV2014, and its giving me the no-light routine now.  I even loaded up under the Dec. 06th and now the Dec.11th builds, and both are giving just glowmaps.  This problem is irritating because the behavior is changing.
« Last Edit: December 11, 2017, 02:43:52 pm by Trivial Psychic »
The Trivial Psychic Strikes Again!

 

Offline m!m

  • 210
Re: Nightly: 06 December 2017 - Revision 8168099
I only tried the debug build so maybe that is the reason why it didn't show up but I am not very enthusiastic about tracking down an issue without a debugger...

EDIT: Also, a debug log would probably help to narrow down what options might influence this behavior.

EDIT2: I compiled Release builds and tested it on Windows but I still can't reproduce your issue.
« Last Edit: December 11, 2017, 04:36:08 pm by m!m »